Vad är sport stacking?

Sport stacking innebär att man staplar särskilt utformade plastkoppar i förutbestämda formationer, på kortast möjliga tid.
Sport stacking är en individ- och lagsport som förbättrar koordination och reaktionsförmåga.
Sporten har sitt ursprung i USA där den utvecklades under 80- och 90-talet.
Bob Fox, som arbetade som gymnastiklärare, blev fångad och fascinerad av sporten och beslutade att införa sport stacking på sina idrottslektioner. Han fortsatte sedan sitt arbete med att marknadsföra sporten över hela landet genom att inspirera idrottslärarkollegor och ungdomar att börja med sport stacking. I slutet av 90-talet startade han firman Speed Stacks® i liten skala och idag finns företaget representerat i mer än 50 länder.
Fler än 41.000 skolor runt om i världen har nu sport stacking i schemat, som en del av idrottsundervisningen.

Fördelar med sport stacking

  • Sport stacking kan utövas av alla - i  alla åldrar. 
  • Sporten kräver ingen dyr utrustning och du kan ta med dig dina Speed Stacks® överallt.
  • Förutom att Sport Stacking är kul, spännande och vanebildande så utvecklar det också öga-handkoordinationen, reaktionsförmågan och förmågan att kunna använda båda händerna lika bra - så kallad ambidextri - något som kan vara en fördel till exempel när man spelar ett instrument eller arbetar vid en dator. 


Universitetsstudier bekräftar att sport stacking förbättrar öga- handkoordination och reaktionstid med upp till 30 %.
Även på inlärningsförmåga och studieresultat har man kunnat se positiva effekter.
Om du vill läsa mer om fördelarna med Sport Stacking - följ länken här nedanför:
http://www.speedstacks.com/instructors/resources/benefits/

Att tävla i  sport stacking

I sport stacking tävlar du mot dig själv eller andra och du når snabbt bättre tider- det som krävs är driv, vilja och uthållighet!
Sport stacking har en egen världsomspännande organisation - World Sport Stacking Association .
Organisationen bildades 2001 och har som uppgift att kontrollera regelverket kring sporten och främja utövandet av Sport stacking internationellt. WSSA anordnar återkommande tävlingar och mästerskap där deltagare från hela världen gör upp om vem som är den snabbaste staplaren.  Man tävlar både individuellt, i par och i lag.

Speed Stacks ® produkter är de enda som är godkända för användning vid dessa tävlingar. Följ gärna länken nedan för mer information om WSSA:
http://www.thewssa.com/

loading...

Speed Stacks Sverige planerar att starta ett svenskt sport stackingförbund för att på sikt arrangera turneringar och tävlingar.  Om du är intresserad av att börja tävla i sport stacking så hör av dig till oss - se fliken med kontaktinfo.  Ju fler aktiva utövare sporten får i Sverige - desto bättre förutsättningar får vi att skapa en nationell gren av WSSA.

Häng med du också!